{ "title": "Diş Dibi Sızlaması", "image": "https://www.sizlama.gen.tr/images/dis-dibi-sizlamasi.jpg", "date": "19.01.2024 23:31:28", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Diş dibi sızlaması, genellikle diş eti çekilmesi, dişte çürük ya da diş kökünde iltihaptan kaynaklanmaktadır. Sızı sadece sıcak ya da soğuk şeyler tüketirken olmaz. Nefes alırken de hissedilebilir. Bu hastalığın oluşum sebepleri ve olası tedaviler şöyledir.

Diş eti çekilmesi: Diş eti çekilmesi, dişlerin düzgün fırçalanmaması nedeni ile diş diplerinde biriken bakteri plaklarının oluşturduğu ciddi bir rahatsızlıktır. Hastalık bakterilerin diş ve diş eti üzerinde plak oluşturmaları ile başlar. Diş düzgün temizlenmediği zaman bu plak sertleşerek tartar ya da diş taşına dönüşür. Diş eti arasına sıkışan bu birikimden çıkan asit, bakteri artığı ve toksinler diş etini yıpratarak diş eti çekilmesine neden olur. Bazı kişilerde genetik faktörlerin etkisi ile diş eti hastalıklarına yakalanma riski daha fazladır. Diş diziliminin bozuk olması da diş eti çekilmesini hızlandırabilir. Bunların dışında; sigara içmek, diş gıcırdatmak, şeker hastalığı gibi etkenlerde diş eti çekilmesine zemin hazırlamaktadır. Diş eti çekilmesi sonucunda diş dipleri açığa çıkmaya başlar. Hassaslaşan bu bölgede diş dibi sızlaması meydana gelir. Çekilmeyi engellemek ya da durdurmak için sigaradan uzak durmalısınız. Bakteri plağı oluşumunu engellemek için diş ipi ve bakteri önleyici gargaralar kullanmalısınız. Yumuşak diş fırçası kullanın ve C vitaminini yüksek gıdalar tüketin.

Diş dibinde çürük ya da kırık: Diş dibinde meydana gelen bir çürük ya da minede meydana gelen küçük çatlaklar diş dibi sızlamasınaneden olabilir. Burada oluşan çürük genelde dişlerin arka yüzeylerinde meydana gelmektedir. Fırçalama esnasında o bölgeye düzgün ulaşılmadığı için çürük fark edilmez. Genelde ön dişlerin diplerinde meydana gelen bu hassasiyet çürüğün tedavisi ile düzelecektir. Diş minesini güçlendirmek içinde macunlar mevcuttur. Dişlerimizi düzenli diş hekimi kontrolü altında tutarsak bu tür rahatsızlıklara maruz kalma olasılığımız daha düşük olacaktır.

Dişte iltihaplanma: Dişe dolgu yapılmadan önce çürüklerden tamamen temizlenmesi gerekmektedir. Az bir şey dahi çürük bırakılırsa ya da dolgu hava alırsa dişte zamanla içeriden çürüme başlar ve sinirlere kadar ulaşır. Böyle bir durumda da iltihaplanma meydana gelerek diş dibinin sızlamasına neden olur. Böyle bir rahatsızlığı ancak diş şiştiğinde ya da şiddetli bir ağrı olduğunda fark ederiz. Bu süreçten sonra antibiyotik tedavisi uygulanacaktır. Diş kaybedilmemiş ise kanal tedavisi yapılır ve yeniden dolgu konur. Sindirimde ve estetik duruşumuzda önemli bir yere sahip olan dişlerimize daha iyi sahip çıkalım. Yoksa böyle basit başlayan rahatsızlıklardan dolayı kaybederiz.
" } ] }