{ "title": "Diş Sızlaması Nasıl Geçer", "image": "https://www.sizlama.gen.tr/images/dis-sizlamasi-nasil-gecer.jpg", "date": "21.01.2024 16:04:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Diş sızlaması nasıl geçer, diş sızlaması olarak tabir edilen problem aslında diş çürüklerinin, diş kırıklarının, diş sinirlerinde meydana gelen iltihaplarının bir yansımasıdır. Aşırı sıcak ya da soğuk besinler tükettiğinde bu şekilde diş sızlaması sorunu yaşayan kişi sayısı pek çoktur. Bu dişteki aşırı hassasiyet ya da diş ağrısı şeklinde ortaya çıkar. Aslında diş sızlaması önemli bir sorunun olduğunun önemli bir işaretidir. Nadir olarak diş sızlaması endişeye gerek olmayan bir şekilde de ortaya çıkabilir. Eğer dişlerinizde çürük olmadan ortaya çıkan bir sızlama varsa, diş hassasiyeti nedeniyle böyle bir sızlama oluşabilir. Bu durum dişteki aşınmadan kaynaklana mineral eksikliğinin bir sonucu da olabilir. Çünkü iki tabakadan meydana gelen diş yapısında, dıştaki sert tabaka olan mine tabakası aşınırsa, alttaki dentin tabakası dış etkenlere karşı savunmasız hale gelebilir. Dentin tabakasında bulunan sinirler dış etkenlerle uyarılır ve çeşitli sinirsel uyarılara neden olabilirler. Bu durum diş sızlaması olarak yansıyabilir. Bunun dışında diş çürükleri, iltihaplar, diş etinde çekilmeler, kullanılan diş beyazlatma ürünlerinin diş tabakalarına zarar vermesi, plak oluşumları, besinlerin asitli olması, ağız temizliğine önem vermemek, diş fırçalamada yapılan hatalar, reflü, gastrit, stres gibi etkenler, kalsiyum eksikliği gibi problemlerde diş sızlaması nedeni olarak ortaya çıkabilir. Diş sızlaması nasıl geçer, neler yapılabilir bu konuda altta yatan nedenin tespit edilmesi gerekir. Bu yüzden bir diş doktoruna gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Ancak kendinizde bazı önlemler alarak diş sızlamasına çözüm getirebilirsiniz.

Diş sızlaması nasıl geçer?

Diş bakımına özen gösterilmeli: Dişler her zaman temiz tutulmalıdır. Dişlerin üzerinde meydana gelebilecek bakteri plakları engellenmelidir. Ayrıca dişlerin aşınmasına da engel olmalısınız. Bu yüzden kullandığınız diş fırçasını yumuşak kıllı olanlardan tercih etmeli ve gün içinde dişlerinizi en fazla 2 defa fırçalamalısınız. Bu öneriyi sadece diş sızlaması sorunu olanlara tavsiye ediyoruz. Bunun dışında dişler her gün 3 defa fırçalanmalıdır. Fırçalama sırasında yumuşak hareketlerle dişlerinizi fırçalayın. Özellikle hassas dişlere yönelik üretilen florür içeren diş macunlarını kullanmaya çalışın. Bunlar sıcak ve soğuğa karşı hassasiyeti olan dişlerde başarılı sonuçlar verir.

Ağrı kesici kullanımı: Özellikle diş tedavisi olanlarda ortaya çıkan diş sızlamasında ağrı kesici ilaçlar faydalı olur. Ancak diş çürükleri olursa, ağrı kesiciler sadece yaşanan sıkıntıyı maskeler. Dişlerinizdeki çürüğün tedavi edilmesi için mutlaka diş doktoruna gitmeli ve diş çürüğünden kurtulmalısınız. Aksi halde ağızda diş kayıpları yaşanacaktır.

Diş doktoru ziyareti: Diş sızlamaları uzun süre devam etmiyor, aniden ortaya çıkıyorsa genellikle dişlerdeki hassasiyet nedeniyle oluşur. Fakat diş sızlaması uzun süre etkisini kaybetmiyorsa, mutlaka diş doktoruna giderek sorunun tespit edilmesi gerekir. Diş sorunları ihmal edilirse, diş kaybı riski artar, çekilen ağrının şiddeti yükselir. Dişleriniz sizlere uzun yıllar hizmet edebilir. Ancak dişlerinize iyi bakmalısınız. Diş sızlaması nasıl geçer, nasıl giderilir bu tür önerileri dikkate alsanız da en doğrusu diş doktorunuzun önerileridir.
" } ] }