{ "title": "Gebelikte Diş Sızlaması", "image": "https://www.sizlama.gen.tr/images/gebelikte-dis-sizlamasi.jpg", "date": "21.01.2024 04:56:46", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Gebelikte diş sızlaması, gebelik sırasında anne dişlerinden kalsiyum kaybı ve her gebelikte annenin bir dişini kaybedeceği oldukça yanlış bir görüştür. Fakat hamilelik sırasında ağız sağlığında değişikliklerin olacağı da bir gerçektir. Gebelik döneminde östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artış sebebiyle bu durumda dişler üzerindeki plak birikiminin artması ile bağlantılıdır. Eğer plak temizlenmezse dişeti iltihabına neden olmaktadır. Dişeti iltihabı dişlerin etkin olarak bakım ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün en az iki kez ya da mutlaka her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Her gün mutlaka tüm dişlerde diş ipliği ile temizlik işlemi de yapılmalıdır.

Gebelikte diş sızlaması, dişlerde bir çürük yoksa, diş sızlaması yaşlanıyorsa bu diş hassasiyetinden sebep olabilir. Diş hassasiyeti, dişin aşınması ile görülen dişte mineral eksikliğidir. Dişlerimiz iki tabakadan oluşur. Dişin dış yüzeyi, sert bir tabakadır. Buna diş minesi denilir. Diş minesinin altında ve içinde sinirler, minik kanallar bulunan dentin tabakası vardır. Dış diş tabakası olan mine aşınırsa, dentin tabakası korumasız kalır. İçinde pek çok sinir olan bu tabaka dış etkenlere maruz kalarak, sinirsel uyarımlar göndermeye başlar. İşte buna diş sızlaması denilir.

Dişlerimiz çürümeye başladıktan sonra çürüme seviyesi artıp diş minesinde aşınmalara neden olmaya başladığı zaman diş sızlaması görülmeye başlar. Diş sızlaması başladığı zaman geçici de olsa ağrıları keser diye diş sızlaması için ilaç kullanmak isteriz ya da farklı bitkisel çözüm yolları ile diş sızlamasını geçirmeye çalışırız. Gebelik döneminde ilaç kullanılamayacağı için bu durumda bitkisel çözümlerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Fakat bitkisel çözümleri de doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız.

Gebelikte diş sızlamasına bitkisel çözümlerden bir tanesi tuzlu gargaradır. Diş sızlamasına çok iyi gelen bitkisel bir çözümdür.

Tuzlu Gargara: Bir su bardağı suyun içine 4-5 kaşık tuz atıp karıştırdıktan sonra bununla ağızda gargara yaparak bu işlemi gün içinde birkaç kez yapmanız durumunda dişlerinizdeki sızlamayı en aza indirecek yönde etki gösterecektir.

Gebelikte diş sızlamasına neden olan en önemli etken diş eti çekilmeleridir. Bunun yanında asitli yiyecek ve içecekler, aynı zamanda yanlış diş fırçalaması, ağız içi hijyenine önem vermemek, gastrit ve reflü, kalsiyum eksikliği ve stres gebelikte diş sızlamasına neden olmaktadır.

Dişeti genel olarak diş bakımının yapılmaması, yanlış fırçalama, genetik yatkınlık ya da kişide var olan dişeti rahatsızlıkları sebebi ile çekilir. Bunlar arasında dişlerin fırçalanmaması en önemli etkendir. Diğer etkenler ise diş eti çekilmesini hızlandırır. Her diş hekiminin tavsiye ettiği gibi dişler günde 3 kez mutlaka fırçalanmalıdır. Çünkü diş fırçalama, yemek yeme sonrası dişler arasında kalan yemek artıkları ile bakterilerin bütünleşerek burada üreyerek kalıcı bir hale gelmesini ve dişeti hasarını engeller. Eğer, eğer her yemek sonrası fırçalanmazsa dişe yapışan bakterilerin plak oluşturmasına ve zamanla bir daha da kazınamamasına ve konuşlanmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden gebelik döneminde ağız içi hijyenine önem verilmesi gerekmektedir.

" } ] }