{ "title": "Hamilelikte Diş Sızlaması", "image": "https://www.sizlama.gen.tr/images/hamilelikte-dis-sizlamasi.jpg", "date": "21.01.2024 06:11:13", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "Hamilelikte diş sızlaması, hamilelik döneminde artan östrojen ve progesteron seviyeleri sebebiyle dişler üzerindeki bakteriyel plak miktarının arttığını ve hamilelik döneminde bu plağın dişlerden eğer uzaklaştırılmaz ise diş etlerinde kızarma, kanama ve şişme görülebilir ve diş etlerindeki kanamadan dolayı anne adaylarının dişlerini fırçalamaktan kaçınmakta ve bu sebeple de bakteri plağı kolayca oluşabilmektedir.

Özellikle hamileliğin ilk aylarında meydana gelen mide bulantılarından ve kusmalarından kaynaklanan ağızdaki asidik ortamın arttığını tükürük akışının azaldığını, buna ilave olarak hamileliğin ilk aylarında anne adaylarının karbonhidrat benzeri bazı yiyeceklere aşırı ilgi duyabilmektedir. Ayrıca anne adayları sık sık yemek yedikleri için ve yemeklerden sonra ağız ve diş bakımlarını ihmal ettiklerinden diş eti problemleri ve çürük oluşumu hızlanır. Bu sebeple yemeklerden sonra mutlaka dişlerin fırçalanması gerekmektedir.

Hamilelikte diş sızlamasına karşı alınabilecek önlemler nelerdir?

Ağız ve diş bakımınıza özen gösterin: Hamilelik sırasında meydana gelen aşırı kusma durumu ağızda bakteri oluşumuna bu da zamanla dişlerde tartar ve plak oluşumuna, akabinde de diş çürüklerine davetiye çıkarmaktadır. Bu sebeple hamile anne adayları yemekten hemen sonra diş ipiyle diş aralarını temizleyip, dişlerini güzelce fırlamalarını öneriyorum.

Karanfil kullanın: Karanfilin sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi sayesinde sızlamaya sebep olan diş kök hücrelerinizi uyuşturarak kısa sürede olsa rahatlamanıza ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Bol bol su tüketin: Ağızda kurumaya ve buna bağlı olarak bakteri oluşumuna zemin hazırlayabileceğinden anne adayları günlük olarak normal su tüketim miktarını ara öğünlere bölerek mutlaka tüketmeleri gerekmektedir.

Beslenmenize dikkat edin: Kadınlar hamilelik dönemlerinde aşırı şekerli yiyecekleri tüketmekten uzak durmalıdır. Bebeğin diş gelişimi ve annenin diş sağlığı için fosfor ve kalsiyum içeren besinler sıkça tüketilmelidir.

Diş muayenesi yaptırın: Hamile olan anne adayları düzenli şekilde diş hekimlerine giderek muayene olmalılardır. Muayene öncesi hamile olduklarını kesinlikle söylemek gerekmektedir. Ayrıca diş hekimince verilen muayene ve ilaç yöntemleri kadın doğumcuya danışılarak kullanılmalıdır.

Hamilelikte diş sızlamasına karşı alınabilecek diğer öneriler
" } ] }