{ "title": "Kemiklerin Sızlaması", "image": "https://www.sizlama.gen.tr/images/kemiklerin-sizlamasi.jpg", "date": "18.01.2024 23:21:40", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "Kemiklerin sızlaması, kemikler iskelet sistemimizin en önemli parçaları arasında yer alan yapılardır. Kemikler, insanlarda bazen ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bu rahatsızlıklardan birisi de sürekli olarak devam eden bir türlü dinmeyen sızılar ve kemik ağrıları şeklinde meydana gelerek çok ciddi rahatsızlıkların ilk habercisi olabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre kemiklerde oluşan sızıların büyük olasılıkla kemiklerde meydana gelen bir tümörün habercisi olduğunu belirtmektedirler. Farklı tür tümörlerde olduğu gibi kemiklerde oluşan tümörde de erken teşhis ve tedavi yaşam süresini artırarak hayat kurtarmaktadır.

Kemiklerin Sızlaması Neden Olur?

Kemik Erimesi (Osteoporoz): Kemikler sürekli olarak kendisini yeniler. Yaşlanma ile ölen kemik dokularının yenilenme hızı yetersiz kalınca kemik erimesi başlar. Daha çok kadınlarda görülmektedir. Yaşlanmayla beraber hareketsizlik, kadınlarda östrojen ve erkeklerde testosteron hormon kaybı, tütün ve alkol mamulleri kullanmak, düşük kiloda olmak gibi sebepler de kemik kaybına sebep olur.

Büyüme Ağrıları: Özellikle ergenlik dönemindeki kişilerde hızlı büyüme ile kemik uçlarında ağrı görülebilir.

Kemik İltihabı (Osteomiyelit): Vücuda giren bakteri ya da mantarlar kemiklere bulaşırsa kemik iltihabına sebep olabilirler. Bu zararlı canlılar kan dolaşımı ile taşınarak kemik iltihabına sebep olabilseler de genel olarak derin yaralanmalar sonrasında kemik iltihabına sebep olurlar. Tedavi edilmeyen kemik iltihabı vakaları kemik kaybına neden olur.

D Vitamini ve Kalsiyum Eksikliği: Kötü beslenme ve yeterli miktarda güneş ışığı almamak D vitamini ve kalsiyum eksikliğine sebep olur. Kemiklerin ihtiyacı olan bu iki temel besinin eksikliği kemik sızlaması ile sonuçlanır. Başlıca sebebi D vitamini eksikliği olan raşitizm hastalığı daha çok iki yaşından daha küçük çocuklarda görülür. Yine D vitamini eksikliği ile Osteomalazi adı verilen kemik yumuşaması hastalığı meydana gelebilir.

Kanser: Osteosarkom, beyaz kan hücresi kanseri (Multipl miyelom), kan Kanseri, nöroblastom, böbrek Kanseri, akciğer Kanseri, ewing sarkomları gibi çoğunluğu kemik üzerinde meydana gelen kanser türleri kemiklerin sızlamasına neden olur.

Kemiklerin Sızlaması Nasıl Geçer?

Yeterli D Vitamini ve Kalsiyum Minerali Alınmalı: Kemik sızısını gidermenin en tesirli ve önemli adımıdır. Balık ve balık yağında, yumurtada, süt ve süt ürünlerinde, ciğerde D vitamini bulunur. Fakat ihtiyaç duyduğumuz D vitamininin tamamını besinlerden almak neredeyse imkânsızdır. Güneş ışığı da almak gereklidir. Güneş ışığı deri altında bulunan ön maddeleri D vitaminine çevirir. Kalsiyum için ise süt ve süt ürünleri, kuruyemiş, peynir ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.

Egzersiz: Kişinin kilosu, yaşı ve genel sağlık durumu kriterleri göz önünde alınarak hazırlanan egzersiz programları, kemiklerin yenilenme potansiyelini ve genel vücut sağlığını artırarak kemik sızısını giderir.

İlaç Tedavisi: Kemik erimesi vakalarında genel olarak menopoza girmiş olan kadınlar için östrojen takviyeleri kullanılabilir.
Kemik iltihabı vakalarında damar yolundan antibiyotik tedavisi işlemi yapılır.
Hiperparatiroid vakalarında kemik kaybını engellemek için kalsitonin hormonu kullanılır.

Radyoterapi ve Kemoterapi: Kanser tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi kullanılır.

Cerrahi Müdahale: İyi huylu kemik tümörlerinin alınabilmesi için, kemik kırıklarının tedavisi için ve bazı kemik iltihabı vakalarında kemik dokusunun alınması için cerrahi işlem gerekebilir.
" } ] }