{ "title": "Su İçerken Diş Sızlaması", "image": "https://www.sizlama.gen.tr/images/su-icerken-dis-sizlamasi.jpg", "date": "21.01.2024 14:11:58", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Su içerken diş sızlaması, çeşitli nedenlere bağlı olabilmektedir. Dişlerimiz doğası gereği çok hassas yapıdadır. Bu yapı içtiğimiz ya da ya da yediğimiz gıdaların sıcaklığını ve soğukluğunu algılayabilmektedir. Birçok insan su içerken diş sızlaması ile karşılaştığından su içememek de ya da dondurma yemede zorlanmaktadır. Dişteki sızlama hissini meydana getiren etkenler diş minesin de kırık, dişte çürük, dişte iltihaplanma, diş eti çekilmesi ya da yapılan dolgunun düzgün yapılmamış olmasındandır. Şimdi bu etkenlere daha ayrıntılı bakalım.

Diş minesinde hassasiyet

Diş minesinde meydana gelen hassasiyetin ana kaynağı asitli içeceklerdir. Gazlı ya da gazsız olsun asitli içecekleri normal fazla tüketiyor iseniz dişlerinizde yıpranma meydana gelecektir. Bu yüzden bunları biraz azaltmalısınız. Diş minesi vücudumuzun en sert dokusudur. Fakat dişlerimizle bir şey kırmak, dişlerimizi çok sert fırçalamak ya da içeceklerin kapaklarını dişimizle açmak bu tabakaya zarar vermektedir. Kısa vadede bu hareketlerden dolayı anlaşılamayan zedelenme belirtileri sonradan ortaya çıkmaktadır. İşte su içerken diş sızlaması bu belirtilerden biridir. Dişimiz normalde 0-70 derece sıcaklıkları tolere edebilmektedir. Diş minesi üzerinde ciddi yük olan bir dokudur. O yüzden biraz hassas davranmak gerekir.

Dişte çürük

Su içerken diş sızlamasına neden olan diğer bir etken çürüklerdir. Dişte çürükler düzgün diş fırçalanmadığı zaman meydana gelir. Diş aralarında kalan yiyecekler bakteriler için güzel kaynaklardır. Bunlarla beslenen bakteriler asit salgılamaya başlar. Uzun süre bu aside maruz kalan diş minesinde delik açılır. Daha sonra bu deliğe giden yiyeceklerin temizlenmesi artık zor olacağı için biz farkında olmadan çürük dentin tabakasına ulaşır. Bu tabaka kolayca aşılır ve nihayet sinirlerle baş başayız. Kale fethedilmiştir. Bu noktadan sonra dişte hassas dönem başlar. Sinirler ısıyı algıladığı için beyne sinyal gönderir ve bizde bu durumu ağrı ve sızı olarak hissederiz.

Dişte iltihaplanma

Dişte iltihaplanmada diş köküne ulaşan bakteriler yüzünden meydana gelmektedir. Bu yanakta şişlik olarak kendini gösterir. Bu noktada doktor antibiyotik kullanmak gerektiğini söyleyebilir. Tedavi edilemeyecek duruma geldiyse çekilmesi gerekebilir. Dişin çürük köke indiğinde beyne gönderilen sinyalleri dikkate almazsak bu noktaya gelebiliriz. Su içerken diş sızlaması dişin erken uyarı sistemlerinden biridir. O yüzden ihmal etmemek gerekir.

Diş eti çekilmesi

Bu rahatsızlıkta yine bakterilerin diş etlerinde oluşturduğu plaklar yüzünden meydana gelir. Zamanla oluşan bir durumdur. Diş etleri çekildiği içinde diş daha hassas bir hassas bir hale gelir. Dişte kanama olur. Sigara içmek, yanlış beslenme, yanlış diş fırçası kullanma ya da diş fırçalama başlıca nedenlerdendir.
" } ] }