Kalp Sızlaması Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Kalp Sızlaması Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Sızlaması

Kalp sızlaması, koroner damarlarda tıkanıklık olduğu durumlarda meydana gelen bir ağrı türüdür. Göğüs duvarının arkasında hissedilen, sıkıştıran, ağırlık ve baskı yapan bir his olarak tanımlanır. Bu ağrı genellikle küt bir ağrıdır ve batıcı tarzda değildir. Nefes alıp vermekle veya hareketle artış ya da azalma göstermez. Genel olarak efor sarf etmekle, sinirlenmekle ya da soğukla ortaya çıkar. Sol kola, boyuna, omuzlara, sırta, karın ve çeneye yayılabilir. Bazen de sadece bu bölgelerden birinde hissedilir. Ağrı, genellikle 10-15 dakikadan az sürer ve dinlenmekle veya koroner damarları genişleten ilaç almakla geçer. Zaman zaman ağrıya sıkıntı hissi, baş dönmesi, terleme ve bulantı eşlik edebilir. Ancak, daralmış olan damar bölgesinde dinamik değişiklikler olabilir ve bu durumda ağrı dinlenme esnasında gelir, daha uzun sürer ve ilaca cevap vermeyebilir. Bu tür göğüs ağrısı kolaylıkla bir kalp krizine yol açabileceği için çok daha tehlikelidir.

Kalp Sızlaması Belirtileri Nelerdir?

Kalp sızlaması belirtileri şu şekildedir:
  • Kalpte batma hissi, yanma ve sancılanma.
  • Merdiven veya yokuş çıkarken göğüste meydana gelen basınç ya da sıkışma tarzındaki ağrının sol kola, boyuna, çeneye yayılması.
  • Baş dönmesi, nefes darlığı, terleme ve bulantının eşlik etmesi.
  • Sol göğüste meydana gelen her sızı kalp kaynaklı olmayabilir.
  • Ağrılar yaklaşık olarak 10 dakika kadar sürebilir ve dinlenmekle geçebilir.

Kalp Sızlaması Neden Olur?

Kalp sızlamasının nedenleri arasında şunlar bulunur:
  • Düzensiz ve stresli bir hayat sürmek.
  • Aşırı gayret sarf etmek ve yorgunluk.
  • Şiddetli romatizma ve sinir bozukluğu.
  • Doğuştan meydana gelen kalp hastalıkları.

Sindirim sistemine ait bozukluklar, göğüs kafesine bağlı olan sinirler, kaslar, bağlar ve benzeri yapılarla ilgili problemler de göğüste sızı meydana getirebilir. Bu sızılar kalp ağrıları ile karıştırılmamalıdır. Özellikle yaşlılar ve şeker hastası olan kişilerde bu çeşit rahatsızlıkların görülmesi muhtemeldir.

Kalbi besleyen koroner damarlardaki kolesterol nedeniyle meydana gelen tıkanıklıklar veya sertleşmeler (ateroskleroz) de kalp sızılarının temelini oluşturur. Bu, en sık rastlanan kalp rahatsızlığıdır. Enfarktüs ismi de verilen bu tip ağrılarda göğüs duvarının arkasında sıkıştıran bir sızı söz konusudur. Ağrı batıcı tarzda olmamaktadır. Enfarktüs sonrasında kalp hücreleri geriye dönüşümsüz olarak ölmeye başlar. 6-12 saat içinde o bölgedeki bütün hücreler ölür.

Kalp Sızlaması ve Kan Akışının Azalması

Kalp sızlamasının meydana gelmesindeki asıl sebep kalbe giden kan miktarının azalmasıdır. Kan miktarının azalması durumuna bağlı olarak kalp beslenemez ve oksijensiz kalır. Bu da kişinin hemen durmasına ve dinlenmesine neden olur. Genel olarak bir miktar dinlendikten sonra ağrı kaybolur. Şayet kaybolmuyorsa, vakit kaybetmeden bir sağlık kurumuna başvurmak gerekir.

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp hastalıklarında koroner damar hastalıklarının yanı sıra diğer yaygın olan hastalık da kapak hastalıklarıdır. Kalp kapak hastalıklarının en büyük sebebi akut eklem romatizmasıdır. Eklem romatizmalarının en ciddi belirtisi eklemlerde olan iltihaptır. Bu hastalık kendini eklem yerlerindeki kızarma, ağrı, şişme ve ateş ile gösterir. En çok etkilenen organ ise kalptir. Eklem romatizması ise boğaz anjininden sonraki 10-20 gün sonrasında ortaya çıkabilir. Eklem romatizması ile mitral kapak yaprakları kalınlaşır, birbirine yapışır, hareketsizleşir ve kireçlenir. Bu ise kalbin pompaladığı kanın azalmasına, bunun sonucunda da nefes darlığına, halsizliğe, çabuk yorulmaya ve çarpıntıya sebep olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Sızlaması Nasıl Geçer?

Diş Sızlaması Nasıl Geçer?

Haber Bülteni